Äggfri morotskaka

Jag börjar med min favoritkaka. Innan jag träffade min allergiker var morotskaka mitt paradbak, men på den tiden bakade jag mycket med mandel och hasselnötter vilket inte ens får komma in i vårt hem! Jag har behövt lära om mig helt och hållet. Det är ju ganska enkelt att skippa nötter och mandel, men det mesta går faktiskt att baka även utan ägg!
 
 
Äggfri morotskaka
 

Botten:

3 dl rivna morötter

0,75 dl grädde (jag brukar ta oatly matlagningsgrädde)

2 dl socker

0,5 dl naturell olja

1 tsk vaniljsocker

2 dl mjöl

0,5 tsk salt

1 tsk bakpulver

1,5 tsk kanel

Ev 0,5 tsk kardemumma för ytterligare kryddighet

 

Frosting:

100 g färskost

30 g smör

1,5 dl florsocker

Ev lite pressad citron eller lime efter smak

 

Gör så här:

Ta fram smör och färskost till frostingen, så det får bli rumstempererat. 

Skala och finriv morötter (i matberedare). Blanda i socker, olja och grädde och mixa ihop lätt. Blanda alla torrvaror för sig och rör ned i smeten. Mixa så att det precis blandar sig. Smöra och bröa en springform med ströbröd (se till att det är äggfritt!) eller kokosflingor. 

Grädda i 175 grader i ca 30 minuter. Den tar inte mycket färg, men är färdig om stickan är torr vid stickprov. Det går bra att grädda lite till om man inte vill att den ska ha kladdig karaktär. 

Mosa ihop smör och färskost och tillsätt florsocker och ev saft från citron/lime. Vispa lätt med elvisp för att få den helt slät. Bred på frostingen på den svalnade kakan och strö över kokos. 

För ytterligare smak brukar jag riva citrusskal (citron eller lime) och mortla ihop med en tesked strösocker, sedan blanda ut det med lite kokos och strö över frostingen som sista moment.

Lätt att göra vegansk genom att använda vegansk grädde och färskost! Smöret i frostingen går att skippa men ger annars en glans och en rundare smak.

Kommentera här: