Tre sorters matpaj utan ägg

Paj kan vara klurigt att göra utan äggstanning. Här kommer några tips på fyllningar 😊 Alla pajsorter gräddas i 225 grader tills de får färg. Sedan ska de svalna lite innan servering. Samtliga serveras med fördel till en grönsallad om man tål, men annars fungerar kokta grönsaker till, så som broccoli. Huvudsaken är att ha något lätt och grönt till, eftersom pajerna i sig är väldigt mastiga.
 
 
Pajskal
 
 
Ingredienser:

3 dl vetemjöl (1 dl kan ersättas med grahamsmjöl för lite matigare känsla)

125 g smör

2 msk vatten

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull och ta åt sidan. Rör i vetemjöl och vatten och blanda. Låt svalna tillräckligt för att kunna trycka ut smeten i en pajform. Gaffla den och ställ kallt i ca 30 minuter. Förgrädda sedan pajskalen i 10 minuter i 225 grader.

 

Fyllning 1 - Köttfärs och svarta bönor

Ingredienser:

400 g köttfärs

1 förpackning svarta bönor

2 dl creme fraiche

Salt, peppar

En massa timjan

Riven ost

Gör så här:

Stek köttfärsen färdigt. Tillsätt avrunna svarta bönor och creme fraiche. Salta och peppra efter smak, och häll över en massa torkad timjan! Låt småkoka i några minuter. Fyll pajskalet med röran och toppa med riven ost, gärna någon mer extra smak. Personligen rekommenderar jag Cholula Original (chilisås) till - så gott!

 

Fyllning 2 - Kyckling, bacon & broccoli

Ingredienser:

2 kycklingfiléer

1 paket bacon

1 broccolibukett

2 dl smaksatt creme fraiche (t ex chili & paprika)

2 dl naturell creme fraiche

Riven ost

Gör så här:

Antingen kan man steka hela kycklingfiléerna tills de är färdiga, låta vila och sedan skiva upp, eller så skär man filéerna i små bitar och steker dem. Kycklingbitarna läggs sedan i pajskalet. Skär bacon i småbitar och stek. Sprit ut över kycklingen. Dela broccolin i finare bitar och koka. Sprid ut över kycklingen och baconen. Blanda creme fraiche-sorterna och bred ut över fyllningen. Toppa med riven ost!

 

Fyllning 3 - Tacofärs

Ingredienser:

400 g köttfärs

1 paket tacokrydda

1 liten burk majs (kan uteslutas)

2 dl smaksatt creme fraiche (t ex chili & paprika)

2 dl naturell creme fraiche

Riven ost

Gör så här:

Stek köttfärsen till sen är färdig. Tillsätt tacokryddan enligt anvisningarna. Häll i majs och rör om. Fyll skalet med köttfärsröran. Blanda creme fraiche-sorterna och bred över köttfärsen. Toppa med riven ost.  


Kommentera här: