Tre sorters matpaj utan ägg
3 dl vetemjöl (1 dl kan ersättas med grahamsmjöl för lite matigare känsla)
125 g smör
2 msk vatten
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och ta åt sidan. Rör i vetemjöl och vatten och blanda. Låt svalna tillräckligt för att kunna trycka ut smeten i en pajform. Gaffla den och ställ kallt i ca 30 minuter. Förgrädda sedan pajskalen i 10 minuter i 225 grader.
Fyllning 1 - Köttfärs och svarta bönor
Ingredienser:
400 g köttfärs
1 förpackning svarta bönor
2 dl creme fraiche
Salt, peppar
En massa timjan
Riven ost
Gör så här:
Stek köttfärsen färdigt. Tillsätt avrunna svarta bönor och creme fraiche. Salta och peppra efter smak, och häll över en massa torkad timjan! Låt småkoka i några minuter. Fyll pajskalet med röran och toppa med riven ost, gärna någon mer extra smak. Personligen rekommenderar jag Cholula Original (chilisås) till - så gott!
Fyllning 2 - Kyckling, bacon & broccoli
Ingredienser:
2 kycklingfiléer
1 paket bacon
1 broccolibukett
2 dl smaksatt creme fraiche (t ex chili & paprika)
2 dl naturell creme fraiche
Riven ost
Gör så här:
Antingen kan man steka hela kycklingfiléerna tills de är färdiga, låta vila och sedan skiva upp, eller så skär man filéerna i små bitar och steker dem. Kycklingbitarna läggs sedan i pajskalet. Skär bacon i småbitar och stek. Sprit ut över kycklingen. Dela broccolin i finare bitar och koka. Sprid ut över kycklingen och baconen. Blanda creme fraiche-sorterna och bred ut över fyllningen. Toppa med riven ost!
Fyllning 3 - Tacofärs
Ingredienser:
400 g köttfärs
1 paket tacokrydda
1 liten burk majs (kan uteslutas)
2 dl smaksatt creme fraiche (t ex chili & paprika)
2 dl naturell creme fraiche
Riven ost
Gör så här:
Stek köttfärsen till sen är färdig. Tillsätt tacokryddan enligt anvisningarna. Häll i majs och rör om. Fyll skalet med köttfärsröran. Blanda creme fraiche-sorterna och bred över köttfärsen. Toppa med riven ost.